søndag 14. september 2014

QR- koder

QR står for «Quick Response», og er en måte å koble offline aktiviteter med online ressurser. QR-koder er todimensjonale strekkoder som kan skannes av smarttelefoner og lesebrett. Disse kodene kan utformes slik at de peker til en nettadresse, et bilde, en tekst eller lignende. For å kunne lese koden må man ha lastet ned en applikasjon som for eksempel QR Reader for iPhone eller QR Reader for Android. Disse er gratis å laste ned.
Her har jeg testet ut å laget meg en QR- kode

Iktplan.no

Iktplan.no er en nettressurs fra Senter for IKT i utdanningen. Dette er en gratis tjeneste som kan være nyttig for lærere å bruke i planlegging av undervisning. På denne siden ligger blant annet kompetansemål, kartleggingsprøver, vurderingskriterier, videoer, lenker og veiledninger ment for å øke bruken av IKT i alle fag i skolen. IKT planen er et forslag til hva som bør gjennomgås av digitale ferdigheter i grunnskolen på et minimumsnivå. Alt innhold på nettsiden kan brukes eller eventuelt speiles over til en kommunal løsning. Bodø kommune har også utarbeidet en IKT plan for Bodø skolene. Her finnes planer for øving av de digitale ferdighetene. 

Ordskyer i wordle og tagxedo

Å jobbe med ordskyer i norskfaget kan være en morsom måte for elevene å eksperimentere med ord. Det er i tillegg en fin måte å få knyttet IKT inn i norskfaget. Jeg har testet ut to program for å lage ordskyer, dette er Tagxedo og Wordle. Begge programmene er gratis å bruke og egner seg derfor fint i skolen. Jeg har en liten favoritt i Tagxedo, da jeg synes dette er et morsommere program fordi man kan velge flere ulike former og farger på ordskyene. 
Jeg tenker at ordskyer kan brukes hvis elevene skriver dikt eller tekster som de senere kan lime inn og få laget en ordsky. Elevene kan også kopiere inn lengre tekster de finner og får laget ordskyer med de ordene som er mest brukt i teksten. Ordskyer kan også lages for å presentere en tekst, eller hvis elevene skal øve seg på gloser, eller rett og slett skrive noe fint ord om hverandre. Her er det bare fantasien som setter grenser. 

Her har jeg laget et eksempel på en ordsky laget i Tagxedo:






Eksempel på ordsky laget i Wordle




Bokstavkongen

Bokstavkongen - eventyr om da lydene fikk bokstaver.

Bokstavkongen er en pedagogisk konsept som kan brukes i bokstavopplæringen på småtrinnet, eller til elever med behov for spesialundervisning. Bokstavkongen har eventyr om hver bokstav, og fokuserer på å bevisstgjøre barn lydsiden ved ord. De vektlegger å skille mellom lyd og bokstav, og begrepene vokal og konsonant blir innført. Jeg har selv sett bokstavkongen brukt i norsk på 1.trinn, og syntes det fungerte veldig bra. Det ble en fin variasjon til den "vanlige" undervisningen, og elevene syntes det var spennende og morsomt med bokstavkongen. Eventyrene ble da vist til elevene i fellsskap på SMARTboard, og elevene fulgte veldig godt med.

Bokstavkongen finnes nå også som app til bruk på iPad.

Eksempel på eventyr fra bokstavkongen.

lørdag 13. september 2014

Bruk av digitale presentasjonsverktøy i norskfaget


Det finnes flere ulike digitale presentasjonsverktøy som enkelt kan tas i bruk i norskfaget både av lærere og elever. Bruk av disse verktøyene kan være motiverende og lærerikt for elevene, og kan bidrar til å støtte formidlingen av fagstoff ved at lyd, tekst og bilde kombineres. Det kan i tillegg være enklere å tilpasse og differensiere undervisningen.

Eksempler på digitale presentasjonsverktøy er: 


Prezi, PowerPoint, Impress: Her kan man lage presentasjoner med bilde og tekst. PhotoStory: Her kan elevene lage bildefortellinger der en kan velge overganger og musikk slik at det nærmest blir som en liten film.

PowToon: Et eksempel på et program der elevene kan lage små animasjoner.
Scribus: Et program der elevene kan lage digital veggavis
Windows Movie Maker : Et program der man elevene kan lage og redigere film. 

Flere av disse programmene er gratis :-D


torsdag 11. september 2014

Oppdrag Breiva

I høsten første samlingsuke dro klassen ut på tur for å gjøre oss noen tanker og få inspirasjon til hvordan vi kan tenke nytt i forhold til undervisnings - og arbeidsmetoder i skolen. Jeg tror det å flytte undervisningen ut i blant kan være både morsomt og lærerikt for elevene, og ikke minst gi en viktig variasjon til den tradisjonelle klasseromsundervisningen. Ute kan man arbeide på flere måter, og det er bare fantasien som setter grenser egentlig. Jeg tenker at elevene kan ta bilder ute og for eksempel lage bildefortellinger, collager, plakater i for eksempel Scribus, bruke bildebehandlingsprogram, bli inspirert, skrive eller fortelle om det de har sett og opplevd, eller rett og slett bruke skogen til å dramatisere et eventyr. Ved å bruke naturen kan man enkelt få inn mange av læringsmålene og de grunnleggende ferdighetene.

Jeg leste nylig en artikkel fra en privatskole i USA der de testet ut en ny undervisningsmetode med mål om å ta elevene ut av klasserommet for å lære. Halve undervisningstiden foregikk i lokalsamfunnet, og andre halvdelen i klasserommet. Når elevene var ute av klasserommet kunne de for eksempel være ute i naturen og observere, ta bilder med smarttelefon for så å dra på nettkafeer for å finne ut mer informasjon om det hadde sett på. De kunne også besøke museumer for så å skrive om noe derfra etterpå. Jeg tror at vi fremover bør tenke mer alternativt i forhold til undervisning og fokusere mer på variasjon. Bruken av digitale læringsverktøy vil også være viktig å ta mer inn i skolen da det både er en av de fem grunnleggende ferdighetene, og fordi vi lever i et samfunn som blir mer og mer digitalisert.