Bilde hentet fra: http://www.bitrebels.com/social/3-things-someone-told-me-blogging/
tirsdag 28. oktober 2014
Blogg inn i skolen?
Å blogge er noe som er blitt svært populært de siste årene. Vi finner rosabloggere, interiørbloggere, treningsblogger, matbloggere og faglige bloggere bare for å nevne noen. I dag kan du blogge om nesten hva du vil, og dele det du måtte ønske. Men er blogg noe som bør trekkes inn i skolen? Kan blogg brukes som verktøy for refleksjon, skriving og læring? Jeg mener blogg absolutt kan brukes i skolen, og at blogging er et verktøy elever bør få bli kjent med. Ved å skrive blogg offentliggjør en det en skriver. Dette gjør at den som skriver må være bevisst på hva som skrives, og hva som deles. Å blogge er gjerne en litt annen måte å skrive på enn vanlig faglig skriving i skolen. Skriver man blogg bør en lære å skrive på en måte som fenger leseren, slik at en får formidlet det en ønsker. Som blogger skriver man for et "publikum" noe som gjør at man kanskje legger litt mer arbeid i det man skriver, og kanskje jobber mer med en tekst både innholdsmessig og språkmessig. Jeg tror blogging kan være med på å få opp skrivelysten hos barn og unge fordi ved blogging trenger ikke innleggende å være så lange, men heller tvert i mot korte og interessante med hyppige oppdateringer til leserne. Blogging kan rett og slett gjøre at barn og unge skriver mer og oftere. Å blogge gir barn og unge mer skrivetrening, i tillegg til en bedre digital kompetanse. Ved blogging er det mulig for andre å kommentere og man kan få tilbakemeldinger eller legge opp til diskusjon. Jeg tror elever i skolen kan lære mye ved å bruke blogg i undervisningen, men jeg mener også at elevene må følges opp og få god læring og trening i hvordan å skrive for nettet.
mandag 27. oktober 2014
Padlet
Padlet er et gratis
samskrivingsprogram som er enkelt tilgjengelig på nett, og som ikke krever noen form for installasjon. For å bruke Padlet oppretter man en bruker og en får da tilgang til en slags oppslagstavle som kan utformes slik en ønsker med bilder, tekst og farger. En kan så bruke
oppslagstavlen til å dele informasjon, bilder, filmer, ha idemyldring, gi beskjeder,
jobbe med fagstoff, gruppearbeid og liknende. Det kan være lærer som deler informasjon med
elever, eller at elever deler informasjon med hverandre. Veggen kan publiseres
eller deles hvis man ønsker det.
Jeg har testet ut Padlet og laget et lite eksempel på hvordan Padlet kan brukes i skolen, se her.
tirsdag 14. oktober 2014
Plakat i Scribus
De siste dagene har jeg jobbet med å lage en plakat i programmet Scribus. Jeg har brukt programmet tidligere og dette er et program hvor man kan kombinere bilder, grafikk og tekst. Programmet er greit å bruke når en først får satt seg inn i det, og kan være et fint program å bruke i skolen. Scribus er i tillegg gratis å laste ned, noe som er en stor fordel i skolesammenheng. Det å lage en plakat i Scribus kan være en morsom måte for elevene å lage en sammensatt tekst på, og elevene får i tillegg øvet seg i å bruke et digitalt verktøy. I plakaten jeg har laget to jeg utgangspunkt i noe innenfor norskfaget. Jeg valgte å lage en plakat om sustantiv der jeg både har med tekst og bilder. Jeg tenker elever i skolen for eksempel kunne ha laget slike plakater om ordklasser og hengt opp i kasserommet, både for å lære seg ordklassene og for å huske forskjellen. Her er min plakat:
søndag 12. oktober 2014
eTwinning
Sist samlingsuke ved UIN i norsk2 faget ble vi presentert for eTwinning. Jeg hadde ikke hørt om eTwinning tidligere, men synes det virket som en veldig bra side for samarbeid mellom skoler i Europa. eTwinning er en gratis og ikke minst trygg plattform for medarbeidere i skolen, og her kan man dele ideer, kommunisere, ha samarbeidsprosjekter og være en del av et stort og spennende læringsfellesskap ved bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi.
Under samlingen fikk vi se en film om en norsk 4 klasse som samarbeidet med en klasse fra Irland. Her hadde elevene et felles prosjekt om julen, og de delte arbeid med hverandre. De norske elevene laget en PowerPoint presentasjon og en bildefortelling om julen, og sang inn en julesang som ble filmet og sendt til de irske elevene. Elevene laget i tillegg et intervju til og intervjuet de irske elevene over skype. Jeg tenker at det er utrolig mye læring i et slikt prosjekt. Elevene får øvet seg veldig mye i både engelsk uttale og skriftspråk, og det arbeide de gjorde fikk en større betydning fordi de viste at de irske elevene skulle lese og se det arbeidet de hadde gjort. En kunne se på filmen at elevene syntes det var veldig gøy å samarbeide med elever fra et annet land, og en kunne se at elevene ble veldig motiverte.
Gode lærere gjør faget levende!
"Gode lærere gjør faget levende" heter filmen fra kunnskapdepartementet jeg kom over på YouTube her om dagen. Jeg kjenner jeg blir veldig inspirert av å se filmen, og når en ser på ansiktsuttrykkene til elevene hvordan de våkner til og følger med på det som skjer, viser det hvor viktig det er å gjøre undervisningen variert og interessant for å få et godt læringsutbytte. Jeg ser jo at dette stuntet kanskje ikke er helt realistisk å få til i en travel skolehverdag, men jeg tror heller ikke at det er det kunnskapdepartementet ønsker å formidle. Jeg tror filmen mer vil formidle hvordan vi kan tenke nytt i undervisningsammenheng, og gi oss lærere inspirasjon om hvordan vi kan gjøre undervisningen mer virkelighetsnær og interessant for elevene.
Sjekk ut filmen fra kunnskapdepatrementet her
Sjekk ut filmen fra kunnskapdepatrementet her
Abonner på:
Innlegg (Atom)